BosnianBAEnglish (UK)

Novi stanovi za romske porodice u Kaknju u okviru druge faze projekta ‘Roma Action’

on .

RAkakanj1

Romske porodice iz naselja Varda su primile ključeve osam stambenih jedinica u okviru druge faze projekta kojeg finansira Evropska unija „Roma Action“ u Kaknju 17. marta 2017. godine. Ovaj projekat ima za cilj pružiti podršku provedbi revidiranog Akcionog plana za Rome 2013. – 2016. kroz poboljšavanje životnih uslova i socijalnog uključivanja marginalizirane romske populacije uz proaktivno učešće lokalnih vlasti na svim nivoima i ostalih lokalnih aktera. EU je za drugu fazu projekta izdvojila sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura. Projekat sufinansiraju lokalne vlasti (općine/gradovi/distrikt korisnici) u iznosu od 327.227 eura. Projekat provodi Hilfswerk Austria International (HWA) u saradnji sa Arbeiter Samariter Bund (ASB) i BiH udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar.

Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH je otvorila ceremoniju uz pozdrave korisnicima i svim uvaženim godtima, naglašavajući važnost projekta koji mijenja živote i promovira aktivnu participaciju svih učesnika.   "Od dolaska načelnika Mandre ostvarena je uspješna saradnja sa općinom Kakanj po pitanju stambenog zbrinjavanja Roma. Osim ključnog učešća EU delegacije sa sredstvima IPA, Općina Kakanj aktivno sudjeluje u sufinansiranju ovog projekta, kao i davanjem zemljišta za izgradnju, izdavanjem svih potrebih dozvola, infrastrukturnih priključaka i vanjskog uređenja. Također u realizaciji projekta učestvuju i Federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica kao i Ministartsvo rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK. Izuzetno mi je drago da je danas svoj novi dom dobilo osam porodica sa ukupno 41-im članom porodice, od čega je 21 dijete", rekla je Jašarević.

Massimo Mina, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, pohvalio je uspješan i efikasan završetak izgradnje stambenih jedinica. „Prije sedam mjeseci smo položili kamen temeljac na ovom mjestu i veliko mi je zadovoljstvo to što sam danas ovdje i vidim konkretne rezultate, nove domove za romske porodice kao i novu pristupnu cestu i dječije igralište“, rekao je Mina.

Mina je također istakao značaj uključivanja Roma u društvo. „Iako je stambeno pitanje jedan od najvećih prioriteta, neophodno je poduzeti i druge mjere kako bi se poboljšalo stanje romskog stanovništva, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje kojima se bavi  projekat ‘Roma Action’ putem integriranog pristupa“.

Nj.E. Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, poželio je sve najbolje korisnicima u njihovim novim domovima i naglasio snažnu podršku načelniku i općini u njihovom dobrom planiranju i pruženoj podršci inkluziji Roma.

Nermin Mandra, načelnik općine Kakanj, iskoristio je ovu priliku da pohvali sve napore uložene u ovom projektu kao i razumijevanje donatora. „Prije nekoliko godina usvojili smo Rugulatorni plan za naselje Varda, ali bez velikodušne pomoći BiH institucija i Evropske unije ovo sve bi bilo uzaludno. Zahvaljujući donatorima, danas obilježavamo značajnu prekretnicu i općina Kakanj će nastaviti raditi na unaprjeđenju životnih uslova romskog stanovništva“, zaključio je načelnik Mandra.

Dervo Sejdić, potpredsjednik partnerskog Udruženja Kali Sara - RIC rekao je da probleme stanovanja roma treba rješavati i u budućim projektima, kao i druge potrebe u zdravstvu, obrazovanju i sektorima zapošljavanja koje je potrebno planirati.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministartsva rada, socijalne politike i izbjeglica Ze-Do Kantona, kao i predstavnici partnerskih organizacija Arbeiter Samariter Bund i udruženja Kali Sara - RIC.

Ukupno 140 stambenih jedinica će biti obnovljeno i izgrađeno u 9 općina/gradova u BiH (Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča, Brčko distrikt BiH).

 

 

DSC_2999.jpgDSC_4255.jpgIMG_2000.JPGDSC_4310.jpgDSC_2995.jpgDSC_4307.jpgIMG_2002.jpgDSC_3238.jpgIMG_3182.jpgIMG_3000.JPG

 

http://europa.ba/?p=48295

 

http://kakanj.com.ba/v4/u-naselju-varda-uprilicena-svecanost-primopredaje-kljuceva-i-otvaranje-pete-po-redu-zgrade-socijalnog-stanovanja/

http://www.kakanjlive.com/novost/prijem-medunarodne-delegacije-u-opcini-kakanj/1864

http://www.kakanjlive.com/novost/svecano-na-vardi-uz-goste-iz-evrope/1865

http://www.kakanjlive.com/novost/govore-romi-korisnici-stanova/1869

https://kakanj-x.com/svecano-otvorena-peta-po-redu-zgrada-socijalnog-stanovanja/

http://www.zdk.ba/vijesti/item/4948-otvorena-zgrada-socijalnog-stanovanja-za-8-romskih-porodica-u-kaknju

http://tesanj.net/2017/03/20/otvorena-zgrada-socijalnog-stanovanja-za-8-romskih-porodica-u-kaknju/

 

 

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates